Paprikafélék

Szövetkezetünk kínálatának legjelentősebb terméke a paprikafélék. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete által termelt étkezési paprika mennyisége a magyarországi paprikatermelés 7-9%-át, értékben 9-10%-át teszi ki. 2019-ben több, mint 6,4 milliárd Ft-os árbevételt realizáltunk az étkezési paprika, hegyes erős paprika és kápia paprika lédig és csomagolt formában történő értékesítéséből, ebből az áru ~70%-a „Szentesi” jelzővel került értékesítésre. Zászlóshajónk az étkezési fehér paprika, ezen termékcsoport értékesítéséből a 2019-es évben közel 4,8 milliárdos árbevételt sikerült realizálni.

Az étkezési paprika termelése sok-sok évtizede meghatározó tevékenység a dél-alföldi régióban, eredetvédett termékként „Szentesi paprika” néven 2014. tavasza óta kerül értékesítésre, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította a „Szentesi paprika” termékelnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. A „Szentesi paprika” méltán vált a fogyasztók kedvencévé, hiszen a környék kedvező természeti adottságai - mint a magas napsütéses órák száma, a termőterület kiváló tápanyagtartalma, a kedvező öntözési lehetőségek és a termálvíz jelenléte, nem utolsó sorban a felhalmozódott szaktudás és tapasztalat – mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a „Szentesi paprika” ízletes és utánozhatatlan kiegészítője legyen fogyasztóink étkezéseinek, megfelelve az egészséges életmód minden követelményének. Vékony, roppanós héj, rendkívül zamatos, fűszeres íz, intenzív paprika illat ─ ezen fő fogyasztási-élvezeti értékekkel lehet legjobban jellemezni az eredetvédett zöldséget. Hagyomány és innováció egyszerre ötvöződik a „Szentesi paprikában” ─ törekszünk arra, hogy megőrizzük zöldségeink azon beltartalmi értékeit és ízvilágát, amit még a bolgárkertészek honosítottak meg a vidéken.
A „Szentesi paprika” termesztésének területe Csongrád megyében összefüggő területet alkotva helyezkedik el: Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár és Szentes települések közigazgatási határain belüli termőhelyek. Külső jegyeiben és beltartalmi értékeiben, ízében, zamatosságában is megkülönböztethető előnyökkel rendelkezik a „Szentesi paprika” versenytársaival szemben. Emellett azonban számos hozzáadott értéket hordoz. A szigorú élelmiszerbiztonsági-rendszerek alkalmazása és a naprakész nyomonkövethetőség által garantálni tudjuk, hogy a fogyasztó a termék megvásárlásával egy ellenőrzött és biztonságos termékhez jusson.