Újabb elismerést kapott a Szentesi paprika

Szövetkezetünk elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat Szentesi paprika zöldségtermékével, amelyet az Országházban, impozáns környezetben adtak át 2019.09.10-én díjátadó ünnepség keretein belül. A kitüntetést már második alkalommal ítélték oda azoknak a szervezeteknek, akik kiváló minőséget alkotnak szakterületükön. A nívós elismerést 66 pályatársával együtt vehette át a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. A kitüntető cím azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt, és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű áruk előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának.

A pályázat témája:

„Szentesi paprika”, oltalom alatt álló földrajzi
jelzéssel (OFJ) rendelkező zöldség-termékcsalád
különböző kiszerelésekben:

hegyes erős paprika 5 db/zacskó; étkezési fehér paprika 500 g/zacskó
és 5 db/zacskó; kápia paprika 750 g/grilltálca és 50 g kiskiszerelt kosár

Az étkezési paprika termelése sok-sok évtizede meghatározó tevékenység a dél-alföldi régióban. Eredetvédett termékként „Szentesi paprika” néven 2014. tavasza óta kerül értékesítésre,amikor is az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította a „Szentesi paprika” termékelnevezést. Az oltalom négy éle paprikafajtára terjed ki. A „Szentesi paprika” méltán vált a fogyasztók kedvencévé, hiszen a környék kedvező természeti adottságai– mint a magas napsütéses órák száma, a termőterület kiváló tápanyagtartalma, a kedvező öntözési lehetőségek és a termálvíz jelenléte, nem utolsó sorban a felhalmozódott szaktudás és tapasztalat – mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a „Szentesi paprika” ízletes és utánozhatatlan kiegészítője legyen a fogyasztók étkezéseinek, megfelelve az egészséges életmód minden követelményének. Vékony, roppanós héj, rendkívül zamatos fűszeres íz, intenzív paprika illat – ezen fő fogyasztási élvezeti értékekkel lehet legjobban jellemezni az eredetvédett zöldséget. Hagyomány és innováció egyszerre ötvöződik a „Szentesi paprikában”. A törekvés a kezdetektől változatlan: megőrizni a zöldségek azon beltartalmi értékeit és ízvilágát, amit még a bolgárkertészek honosítottak meg a vidéken.