Iskolagyümölcs program

Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni…
A jövő generáció egészségesebb táplálkozásáért

A program célja

Az Európai Uniós társfinanszírozású Nemzeti Iskolagyümölcs Program célja, hogy az általános iskolák tanulóival megismertesse és megkedveltesse a zöldségeket és gyümölcsöket, becsempészve azt a mindennapi táplálkozásba. A megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitel fontos a fejlődő szervezet számára, ezt igyekszik biztosítani az iskolákba eljuttatott zöldség- és gyümölcsfélékkel a program. Mindemellett a nevelő szándék is megmutatkozik a kezdeményezésben: az iskolai példa hosszútávon segíthet az egészséges táplálkozási szokások kialakulásában, ezáltal pedig fontos eszköz lehet a betegségmegelőzésben és az elhízás elleni küzdelemben.

A program során az 1-6. osztályos tanulók részesülnek zöldség- vagy gyümölcsadagban, melyből hetente legalább kétféle kerül kiosztásra. Az iskolákba kerülő zöldség és gyümölcsfélék kiemelkedő minőség-ellenőrzésen mennek keresztül, és csakis hazai forrásból kerülnek a gyerekekhez.

A DélKerTÉSZ-nél úgy gondoljuk, az egészségtudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, ezért tartjuk fontosnak megismertetni a felnövekvő generációval a hazai termesztésű zöldségek és gyümölcsök minél szélesebb skáláját a heti kiosztások, valamint a kísérő intézkedések keretében történő kóstoltatások alkalmával. Így garantáltan minden gyermek hozzájut a szükséges vitamin- és ásványianyag-szükséglet bizonyos részéhez. Ezáltal segíthetjük a vitalitásuk és koncentrációjuk megfelelő szinten tartását.

Szállított termékek:

  • Alma
  • Gyümölcslé
  • Paradicsom
  • Paprika

Alma

Nem csupán néphiedelemről van szó, ha azt halljuk, hogy az alma a fiatalság záloga. A gyümölcs rengeteg természetes antioxidánst tartalmaz, valamint A és B vitamin tartalma is jelentős – így aki sokat fogyaszt a gyümölcsből, biztos lehet benne, hogy még Hófehérkénél is szebb lesz e vidéken. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően segíti ellenállóvá tenni az immunrendszert. Érdemes héjával együtt fogyasztani, hiszen a hasznos anyagok jelentős része a héjában található. Mindemellett rostban gazdag, ezáltal segíti az emésztést, valamint agyserkentő hatása is ismert. Ezen jótékony hatások miatt szállítja szívesen a gyümölcsöt a DélKerTÉSZ az iskolákba.

Gyümölcslé

Minden kétséget kizáróan a gyerekek kedvence a gyümölcslé, amely leggyakrabban almalé, esetenként pedig alma-meggy vegyes gyümölcslé formájában kerül kiosztásra. A gyümölcslé több szempontból is fontos eleme az Iskolagyümölcs Programnak. A gyümölcslevek 100%-os szűretlen formában kerülnek az iskolákba, ezáltal a gyümölcsök nem veszítenek vitamin- és ásványianyag tartalmukból, mégis szívesebben fogyasztják el a gyerekek, mint a nyers gyümölcsöt. Emellett kiemelkedő fontosságú a folyadékbevitel szempontjából is, hiszen általánosságban elmondható, hogy a gyerekek nem fogyasztanak kellő mennyiségű folyadékot iskolaidőben, sokan víz, egyéb folyadék nélkül indulnak el otthonról. Az általunk kiosztott gyümölcslé ízletes frissítőt biztosít a gyermekek számára. A termékek kiszereléséről a Rauch Hungária Kft. gondoskodik, amely 2 dl-es formában kerül partneriskoláinkba.

Paradicsom

A kis piros növény íze kétségkívül paradicsomi, mindemellett azonban egészségünkre gyakorolt hatása is jelentős. A paprikához hasonlóan magas a C-vitamin tartalma, a benne lévő A vitaminnak köszönhetően pedig pozitív hatással van immunrendszerünkre és ápolja a bőrt. Lúgosító hatása miatt enyhíti a fáradtságot, így frissítő hatással lehet a gyerekekre egy hosszú iskolai nap közben. A paradicsom jótékony hatással van a szervezet fejlődésére, és tisztító hatása sem elhanyagolható. Nyári melegben egy lédús paradicsom elfogyasztása oltja a szomjat, külsőleg alkalmazva pedig véd a napégés ellen. Érdemes tehát nagy figyelmet fordítani erre a tápláló és finom zöldségünkre.

Paprika

Szövetkezetünk természetesen a legfontosabb termékéből, a szentesi fehér étkezési paprikából is szállít partneriskolái számára. Az ízletes zöldség kiváló kiegészítő lehet a gyerekek tízóraijához és uzsonnájához. Köztudottan magas a C-vitamin tartalma, emellett sok A és B vitamint is tartalmaz. Jótékony hatással van az immunrendszerre, mindez a vitamintartalom mellett a benne lévő ásványi anyagoknak is köszönhető. Megbetegedések esetén fogyasztása segíthet a baktériumok és vírusok elleni harcban, fertőtlenítő hatású. A paprika elősegíti a nyugtató neuropeptidek kibocsátását az agyban, így biztosak lehetünk benne, hogy a gyerekek nem kerülnek paprikás hangulatba – és ezáltal a pedagógusok sem.