Rólunk

Cégtörténet

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-es megalakulása óta törekszik arra, hogy összefogja a Szentes és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat, és hatékonyan integrálja közel 500 szövetkezeti tagjának termelő tevékenységét. A közös munka kifizetődni látszik, hiszen büszkén valljuk, hogy tészünk a legnagyobb és legsikeresebb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. Szentes a paprika hazája – így magától értetődő, hogy kínálatunk zömét a paprikafélék (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika) alkotják. Emellett paradicsommal, kígyóuborkával, valamint korlátozott mennyiségben fejes káposztával és kínai kellel foglalkozunk. Vonalkódos nyomonkövethetőség, Globalgap rendszer, teljes körű szaktanácsadói támogatás – mindezek biztosítják, hogy a tészünkbe bekerülő áruk egységesen magas minőségben kerüljenek fogyasztóinkhoz, függetlenül attól, hogy hideg fóliából, fűtött fóliából, vagy a legmodernebb technológiával felszerelt üvegházakból származó zöldségtermékekről legyen szó. A termelés integrálásával mind minőségben, mind mennyiségben olyan versenyképes árualapot tudunk kínálni, amelyet büszkén látunk viszont a legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncok polcain, valamint külpiacokon is megállják a helyüket.

A DélKerTÉSZ termékek frissességét mi sem bizonyítja jobban, hogy akár egyetlen nap leforgása alatt megtörténik a zöldségek szedése, válogatása és osztályozása, telepünkön történő minőségi átvétele, lédig vagy csomagolt áruvá történő elkészítése és beszállítása az áruházakba. Zászlóshajó termékünk, az étkezési fehér paprika 2014 óta európai uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzést élvez, így fogyasztóink Szentesi paprika néven találkozhatnak ízletes zöldségünkkel.

Filozófiánkban egyaránt tartjuk szem előtt a hagyományt és az innovációt. Így tudjuk megőrizni zöldségeink azon beltartalmi értékeit és ízvilágát, amit még a bolgárkertészek honosítattok meg a vidéken, mindemellett pedig követni azokat a technológiai változásokat, amelyekkel biztosíthatjuk termelőink sikerét.

 

1875

Az első bolgárkertészek betelepülése Szentes és Szegvár környékére

A bolgárkertészeknek köszönhető az öntözéses, intenzív zöldségtermesztés meghonosítása a régióban. Az étkezési paprika megjelenését ettől az évtől számítjuk.

 

A paprikatermesztés első úttörői

A bolgárkertészek technológiáit átvették a helyi kertészek is, ekkor már észrevehető volt a termelés koraiságának fokozása, megjelentek a melegágyi ablakok.

1900

 
   
 

1957

Szentes és Vidéke Zöldség- és Gyümölcs Termelő és Értékesítő Szakszövetkezet megalapítása 

A szervezet létrehozása volt az első törekvés a kertészek összefogására, amellyel hatékonyabbá tehették az értékesítést.
Kép Kiadvány címlapján szereplő

   

Megalakult az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet 

Fő profilja az intenzív, korai zöldségtermesztés volt. A Felszabadulás-, Termál-, és Puskin Szövetkezettel egyetemben a térség meghatározó friss piaci zöldséget termelő gazdaságai voltak.
Kép Kiadvány 4. oldala

1960

 
 

1970

Üzemi méretű fólia- és üvegháztelepek létesítése

A térség kedvező adottságait kihasználva, a termálvíz hasznosításával kialakulhatott az ország és Európa jelenleg is legjelentősebb termálvízzel fűzött fólia- és üvegháztelepe.

   

Korai Zöldségtermesztési Rendszer (KZR) megalakulása 

A rendszer nem csak a korai zöldségek kereskedelmét, hanem a termelést és az ahhoz szükséges inputanyag beszerzést is integrálta, szaktanácsadást is nyújtva.

1975

 
   
 

2002

Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) megalakulása 

Az áruházláncok térnyerése és az Európai Uniós csatlakozás miatt bekövetkező változás a támogatási rendszerekben megkövetelte a TÉSZ-ek (termelő és értékesítő szövetkezet) létrehozását.

   

Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy (TV Paprika)

A végjegyet pályázat útján nyerte el a DélKerTÉSZ, amely jól láthatóan jelzi, hogy az adott termék kiváló minőséggel bír, tulajdonságaiban kiemelkedik az áruházak polcain megtalálható áruk tömegéből.

2003

 
   
 

2004

Végleges TÉSZ elismerés

A Szövetkezet, mint termelői csoport a Vidékfejlesztési Minisztérium által elfogadott, az uniós előírásoknak megfelelően működési programok szerint végzi tevékenységét, Globalgap és HACCP minőségbiztosítással.

   

Vonalkódos nyomonkövethetőségi rendszer kialakítása 

A rendszer lehetővé teszi, hogy a termőföldtől egészen a fogyasztó asztaláig végigkísérhető legyen a termék útja, ezáltal maximalizálva az élelmiszerbiztonságot.

2006

 
   
 

2007

Magyar Termék Nagydíj (Friss fogyasztású étkezési paprika)

A cím azon termékek, szolgáltatások és gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának.

   

Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj elnyerése

A díj célja azon hazai agrárgazdasági szervezetek elismerése, amelyek tevékenységük során elkötelezettek a minőség iránt, fontos számukra a minőségi munkavégzés és az egyenletesen jó minőségű termékek előállítása, illetve a magas nívójú szolgáltatás nyújtása.

2008

 
   
 

2009

Megalakul a Hortico-Régió 2009. Kft. 

A szekunder TÉSZ a DélKerTész vezetésével jött létre, feladata a tag TÉSZ-ek termelésének, az áru előkészítésének és értékesítésének összehangolása.

   

Magyar Termék Nagydíj (Paradicsom)

Az étkezési paprika mellett a paradicsom zöldségtermékünk is Magyar Termék Nagydíjban részesült. 

2011

 
   
 

2014

A Szentesi paprika brand megszületése 

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította a Szentesi paprika termékelnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.

   

Élelmiszerbiztonságért Díj elnyerése

Az élelmiszeripar területén végzett kiemelkedő elméleti, gyakorlati és tudományos tevékenység elismeréséül részesültünk az Élelmiszerbiztonságért Díjban.

2014

 
   
 

2017

OMÉK Kertészeti díj

A 78. OMÉK Kertészeti díját Szövetkezetünk a „Szentesi paprika”, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) rendelkező zöldségtermékével nyerte el. Azon vállalkozásokat díjazták, akik a közelmúltban a legtöbbet tettek a magyar kertészeti termesztési rendszerek eredményességének, szakszerűségének és versenyképességének javításáért.

   

Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj címhasználat meghosszabbítása

A díjat először 2008-ban kapta meg a DélKerTÉSZ, a védjegy használatára vonatkozó jogosultságot 2020.12.31-ig meghosszabbították.

2018

 
   
 

2019

Tisztújító közgyűlés, Év Agrárembere kitüntető díj, Magyar ezüst érdemkereszt

Alapító elnökünk, Ledó Ferenc a 2019.01.12-én rendezett közgyűlésünkön nyugdíjba vonulása apropóján leköszönt, a tagság Nagypéter Sándort választotta a DélKerTÉSZ új elnökének.  Ledó Ferenc ez évben átvehette az Év Agrárembere 2018 kitüntető díjat, valamint munkásságáért Magyar ezüst érdemkeresztettel (polgári tagozat) díjazták.

Iskolagyümölcs program

Az Európai Uniós társfinanszírozású Nemzeti Iskolagyümölcs Program célja, hogy az általános iskolák tanulóival megismertesse és megkedveltesse a zöldségeket és gyümölcsöket, becsempészve azt a mindennapi táplálkozásba. A megfelelő ásványianyag- és vitaminbevitel fontos a fejlődő szervezet számára, ezt igyekszik biztosítani az iskolákba eljuttatott zöldség- és gyümölcsfélékkel a program.

További információk

Társcégeink

A DélKerTÉSZ tevékenysége során együttműködik több zöldség-gyümölcs értékesítő szervezettel.  Szövetkezetünk a Hortico-Régió 2009 Kft. szekunder TÉSZ-en keresztül értékesít külpiacokra, a Dombegyházi Euro TÉSZ-szel közös összefogásban. A görögdinnye forgalmazása 2015-től a Dalza Kft.-n keresztül történik.

További információk

Duális képzés

Szeretnél még a felsőoktatási tanulmányaid ideje alatt gyakorlati tapasztalatra is szert tenni, és belekóstolni a munka világába? A DélKerTÉSZ-nél lehetőséget kínálunk arra, hogy a suli mellett szakmai tapasztalatokat is szerezhess. Szakembereink mentorálásával elsajátíthatod nálunk a hajtatott kertészet alapjait és kipróbálhatod magad a logisztika, termelés, értékesítés területén is.

További információk