Társcégeink

Dél-Alföldi Zöldség Alap Kereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság /DALZA Kft./

A 2007-ben megalakult DALZA-nak fő célja volt, hogy az ország akkori 2 legnagyobb TÉSZ-e (a Mórakert Szövetkezet és a Délalföldi Kertészek Szövetkezete) közös vállalat alapításával hangolja össze elsősorban export-import eladásait, vételeit. Prioritás volt a meglévő külföldi piacok mellé új piacok szerzése, azok közös ellátása. Az Unió-s csatlakozás után a kereskedelem további globalizációja, valamint a belföldi zöldség-gyümölcs kereskedelem átrendeződése tette szükségessé, hogy új együttműködések alakuljanak ki elsősorban a TÉSZ-ek között. 2015-től új irányt vett a DALZA Kft. élete. A Mórakert Szövetkezet részvényeit megvásárolta dr. Kálmán András kereskedő, így a DélKerTÉSZ-szel közösen elkezdte a közös forgalmazást, kizárólagosan görögdinnye területén. A DélKerTÉSZ korábban is foglalkozott nagyobb mennyiségű görögdinnye forgalmazásával - integrálta a dinnyetermelőket, biztosította a pénzügyi forrásokat, szervezte az értékesítést. A GLOBALGAP minősítéssel rendelkező, magyar termelőktől származó mézédes görögdinnye egyaránt kerül értékesítésre a hazai és külföldi áruházláncokba a nyári időszakban.

Hortico-Régió 2009 Kft.

A Hortico-Régió 2009 Kft.-t 2009. július 27-én alapította 4 délalföldi régióba tartozó TÉSZ; a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (Szentes) a Dombegyházi EURO TÉSZ Kft. (Dombegyház,) az Alföld Régió Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet (Kecskemét) és a MEDI-FRUCT Szövetkezet (Medgyesegyháza). Az alapítás célja volt, hogy a 4 cég termelését és értékesítését összehangolja. A Hortico-Régió 2009 Kft., a 4 TÉSZ erőforrásait egyesítve több mint 1000 taggal és az 5 telephelyen 20 000 m2 raktározási területtel, 6000 m2-es hűtő és temperált területtel rendelkezett.

A Hortico-Régió 2009 Kft.. fő feladata a friss zöldség és gyümölcs termelésének tervezése, a minőség javítása és fenntartása, valamint a forgalmazás tökéletesítése és a promóció.

2010–2012-ben az árualap több mint 90%-át a 4 Kft tag a Hortico-Régió 2009 Kft.-n keresztül értékesítette. 2012 tavaszán a Medi-Fruct Szövetkezet kivált a Hortico-Régió 2009 Kft.-ből. Az évek folyamán folyamatosan javult az együttműködés a termelésnél, technológiai és technikai fejlesztések területén. Közös technológiák, kutatási, kísérleti termesztések összehangolása, piackutatás (irányított termeltetés) valósult meg, és sikeresnek bizonyult az együttműködés a nyomonkövethetőség, minőségbiztosítás, szaktanácsadás, értékesítés, bizonyos inputanyagok közös beszerzése területén is. A Hortico-Régió 2009 Kft.-nek 2012-ben már 65 kereskedelmi partnere volt. 2013-ban a Hortico-Régió 2009 Kft. a belföldi kereskedelmet visszaszervezte a tagtészekbe, csak az export tevékenység maradt meg. Természetesen az értékesítés összehangolása főleg azon növényfajoknál ahol bel- és export értékesítés is folyik továbbra is szoros együttműködésre készteti a tagtészeket. 2012-ben a Hortico-Régió-ból kivált a Medi-Frucht Szövetkezet, majd 2015-ben az Alföld –Régió TÉSZ ZRt. Így a DélKerTész-nek és a Dombegyházi Euro TÉSZ-nek is 50–50% tulajdoni hányada van a Kft-ben. Forgalmazott termékcsoportok: paprikafélék (étkezési fehér paprika, hegyes erős paprika, kápia paprika), paradicsomfélék (fürtös paradicsom, koktél paradicsom, datolya paradicsom), uborka, kínai kel, fejeskáposzta, dinnyefélék.