SzövetkezetünkrőlAhol a paprika paradicsomi...

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-es megalakulása óta törekszik arra, hogy összefogja a Szentes és környékbeli termelőket, családi gazdaságokat, társvállalkozókat, és hatékonyan integrálja közel 500 szövetkezeti tagjának termelő tevékenységét. A közös munka kifizetődni látszik, hiszen büszkén valljuk, hogy tészünk a legnagyobb és legsikeresebb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. Szentes a paprika hazája – így magától értetődő, hogy kínálatunk zömét a paprikafélék (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika) alkotják. Emellett paradicsommal, uborkával, valamint korlátozott mennyiségben fejes káposztával és kínai kellel foglalkozunk. Vonalkódos nyomonkövethetőség, Globalgap rendszer, teljes körű szaktanácsadói támogatás – mindezek biztosítják, hogy a tészünkbe bekerülő áruk egységesen magas minőségben kerüljenek fogyasztóinkhoz, függetlenül attól, hogy hideg fóliából, fűtött fóliából, vagy a legmodernebb technológiával felszerelt üvegházakból származó zöldségtermékekről legyen szó. A termelés integrálásával mind minőségben, mind mennyiségben olyan versenyképes árualapot tudunk kínálni, amelyet büszkén látunk viszont a legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncok polcain, valamint külpiacokon is megállják a helyüket. A DélKerTÉSZ termékek frissességét mi sem bizonyítja jobban, hogy akár egyetlen nap leforgása alatt megtörténik a zöldségek szedése, válogatása és osztályozása, telepünkön történő minőségi átvétele, lédig vagy csomagolt áruvá történő elkészítése és beszállítása az áruházakba. Zászlóshajó termékünk, az étkezési fehér paprika 2014 óta európai uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzést élvez, így fogyasztóink Szentesi paprika néven találkozhatnak ízletes zöldségünkkel. Filozófiánkban egyaránt tartjuk szem előtt a hagyományt és az innovációt. Így tudjuk megőrizni zöldségeink azon beltartalmi értékeit és ízvilágát, amit még a bolgárkertészek honosítattok meg a vidéken, mindemellett pedig követni azokat a technológiai változásokat, amelyekkel biztosíthatjuk termelőink sikerét.

1875

Az első bolgárkertészek betelepülése Szentes és Szegvár környékére

A bolgárkertészeknek köszönhető az öntözéses, intenzív zöldségtermesztés meghonosítása a régióban. Az étkezési paprika megjelenését ettől az évtől számítjuk.
1900

A paprikatermesztés első úttörői

A bolgárkertészek technológiáit átvették a helyi kertészek is, ekkor már észrevehető volt a termelés koraiságának fokozása, megjelentek a melegágyi ablakok.
1957

Szentes és Vidéke Zöldség- és Gyümölcs Termelő és Értékesítő Szakszövetkezet megalapítása

A szervezet létrehozása volt az első törekvés a kertészek összefogására, amellyel hatékonyabbá tehették az értékesítést.
1960

Megalakult az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet

Fő profilja az intenzív, korai zöldségtermesztés volt. A Felszabadulás-, Termál-, és Puskin Szövetkezettel egyetemben a térség meghatározó friss piaci zöldséget termelő gazdaságai voltak.
1970

Üzemi méretű fólia- és üvegháztelepek létesítése

A térség kedvező adottságait kihasználva, a termálvíz hasznosításával kialakulhatott az ország és Európa jelenleg is legjelentősebb termálvízzel fűzött fólia- és üvegháztelepe.
1975

Korai Zöldségtermesztési Rendszer (KZR) megalakulása

A rendszer nem csak a korai zöldségek kereskedelmét, hanem a termelést és az ahhoz szükséges inputanyag beszerzést is integrálta, szaktanácsadást is nyújtva.
2002

Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) megalakulása

Az áruházláncok térnyerése és az Európai Uniós csatlakozás miatt bekövetkező változás a támogatási rendszerekben megkövetelte a TÉSZ-ek (termelő és értékesítő szövetkezet) létrehozását.
2004

Végleges TÉSZ elismerés

A Szövetkezet, mint termelői csoport a Vidékfejlesztési Minisztérium által elfogadott, az uniós előírásoknak megfelelően működési programok szerint végzi tevékenységét, Globalgap és HACCP minőségbiztosítással.
2006

Vonalkódos nyomonkövethetőségi rendszer kialakítása

A rendszer lehetővé teszi, hogy a termőföldtől egészen a fogyasztó asztaláig végigkísérhető legyen a termék útja, ezáltal maximalizálva az élelmiszerbiztonságot.
2009

Megalakul a Hortico-Régió 2009. Kft.

A szekunder TÉSZ a DélKerTész vezetésével jött létre, feladata a tag TÉSZ-ek termelésének, az áru előkészítésének és értékesítésének összehangolása.
2014

A Szentesi paprika megszületése

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította a Szentesi paprika termékelnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.

ElhelyezkedésVegye fel velünk a kapcsolatot

 

Kapcsolat

Információ

GPS: Long:20.274286 Lat:46.657667

Cím

Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szarvasi út 3/b
6600 Szentes

Google térkép