Szentesi vagányok

Rólunk

A fenntarthatóság nálunk nem trend, hanem alapelv.

Elkötelezett közösségünkkel évszázadok óta műveljük hivatásunkat. Hivatásunkat, azaz friss zöldségeinket. Arra törekszünk, hogy termékeinkkel értéket teremtsünk. Mert értéket teremteni vagány dolog. Célunk, hogy elődeink hagyományos tudásával és jelenünk technológiai vívmányaival egy fenntartható, zöldebb jövőt alapozzunk meg. 

Nálunk a helyi értékek vannak a legnagyobb helyiértéken.

A DélKerTÉSZ 2002-es megalakulása óta fogja össze a szentesi és Szentes környéki termelőket, családi gazdaságokat és társvállalkozókat. Több, mint 500 fős közösségünk alapelve a lokalizáció, mert fontos számunkra környezetünk védelme és mindig a legmagasabb minőségre törekszünk. Szentes a paprika hazája, ezért talán nem meglepő, hogy termékeink nagy részét paprikafélék alkotják (étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika.) A paprikafélék mellett paradicsommal, kígyóuborkával, fejes káposztával és kínai kellel is foglalkozunk. Legnagyobb „vagányunk” a Szentesi Paprika, ami 2014 óta oltalom alatt álló földrajzi árujelzéssel ellátott márka. 

Cégtörténet

Szentesen és környékén már a XIX. század végén jelentős volt a zöldségkertészet. Az intenzív, öntözéses zöldségtermesztést a térségben letelepedett bolgárkertészek honosították meg. A térség kiváló földrajzi adottságainak és termelőink évszázadokon átívelő tudásnak köszönhetően mára a DélKerTÉSZ Magyarország legvagányabb és legjelentősebb termelői értékesítő szervezetévé nőtte ki magát. 

1875
Az első bolgárkertészek betelepülése Szentes és Szegvár környékére
A bolgárkertészeknek köszönhető az öntözéses, intenzív zöldségtermesztés meghonosítása a régióban. Az étkezési paprika megjelenését ettől az évtől számítjuk.
1900
A paprikatermesztés első úttörői
A bolgárkertészek technológiáit átvették a helyi kertészek is, ekkor már észrevehető volt a termelés koraiságának fokozása, megjelentek a melegágyi ablakok.
1957
Szentes és Vidéke Zöldség- és Gyümölcs Termelő és Értékesítő Szakszövetkezet megalapítása
A szervezet létrehozása volt az első törekvés a kertészek összefogására, amellyel hatékonyabbá tehették az értékesítést.
1960
Megalakult az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet
Fő profilja az intenzív, korai zöldségtermesztés volt. A Felszabadulás-, Termál-, és Puskin Szövetkezettel egyetemben a térség meghatározó frisspiaci zöldséget termelő gazdaságai voltak.
1970
Üzemi méretű fólia- és üvegháztelepek létesítése
A térség kedvező adottságait kihasználva, a termálvíz hasznosításával kialakulhatott az ország és Európa jelenleg is legjelentősebb termálvízzel fűzött fólia- és üvegháztelepe.
1975
Korai Zöldségtermesztési Rendszer (KZR) megalakulása
A rendszer nem csak a korai zöldségek kereskedelmét, hanem a termelést és az ahhoz szükséges inputanyag-beszerzést is integrálta, szaktanácsadást is nyújtva.
2002
Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) megalakulása
Az áruházláncok térnyerése és az Európai Uniós csatlakozás miatt bekövetkező változás a támogatási rendszerekben megkövetelte a TÉSZ-ek (termelő és értékesítő szövetkezet) létrehozását.
2004
Végleges TÉSZ elismerés, Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy (TV Paprika)
• A Szövetkezet, mint termelői csoport a Vidékfejlesztési Minisztérium által elfogadott, az uniós előírásoknak megfelelően működési programok szerint végzi tevékenységét, Globalgap és HACCP minőségbiztosítással. • A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer egy olyan hiteles, szakmailag és tudományosan is megalapozott, értékteremtő, hazai minőségrendszer, amely a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a piaci kínálat egyéb termékeitől. A végjegyet pályázat útján nyerte el a DélKerTÉSZ.
2006
Vonalkódos nyomonkövethetőségi rendszer kialakítása
A rendszer lehetővé teszi, hogy a termőföldtől egészen a fogyasztó asztaláig végigkísérhető legyen a termék útja, ezáltal maximalizálva az élelmiszerbiztonságot.
2007
Magyar Termék Nagydíj (Frissfogyasztású étkezési paprika)
A cím azon termékek, szolgáltatások és gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának.
2008
Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj elnyerése
A díj célja azon hazai agrárgazdasági szervezetek elismerése, amelyek tevékenységük során elkötelezettek a minőség iránt, fontos számukra a minőségi munkavégzés és az egyenletesen jó minőségű termékek előállítása, illetve a magas nívójú szolgáltatás nyújtása.
2009
Megalakul a Hortico-Régió 2009. Kft.
A szekunder TÉSZ a DélKerTÉSZ vezetésével jött létre, feladata a társcégek termelésének, illetve az áru előkészítésének és értékesítésének összehangolása.
2011
Díjak és mérföldkövek
Az étkezési paprika mellett a paradicsom zöldségtermékünk is Magyar Termék Nagydíjban részesült. OMÉK Kertészeti Díj a friss fogyasztású étkezési paprikákra. Megrendeztük az első Magyar Paprika Napját Szentesen.
2014
A Szentesi paprika OFJ és Élelmiszerbiztonságért Díj elnyerése
Az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította a Szentesi paprika termékelnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. Az élelmiszeripar területén végzett kiemelkedő elméleti, gyakorlati és tudományos tevékenység elismeréséül részesültünk az Élelmiszerbiztonságért Díjban.
2015
Dalza Kft. a cégcsoportunk tagja lett
A DALZA Kft.-ben 50%-os részesedést szerzett a DélKerTÉSZ, így elkezdtük a görögdinnye forgalmazását.
2017
Tagi átvevőcsarnok bővítése és OMÉK Kertészeti díj
A tagi átvevőcsarnokunk területét bővítettük, hogy minél több termelőnknek tudjunk helyet biztosítani a zöldségek válogatásához. A 78. OMÉK Kertészeti díját Szövetkezetünk a „Szentesi paprika”, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) rendelkező zöldségtermékével nyerte el. Azon vállalkozásokat díjazták, akik a közelmúltban a legtöbbet tettek a magyar kertészeti termesztési rendszerek eredményességének, szakszerűségének és versenyképességének javításáért.
2018
Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj címhasználat meghosszabbítása
A díjat először 2008-ban kapta meg a DélKerTÉSZ, a védjegy használatára vonatkozó jogosultságot 2020.12.31-ig meghosszabbították.
2019
Díjeső és új irányok
Alapító elnökünk, Ledó Ferenc a 2019.01.12-én rendezett közgyűlésünkön nyugdíjba vonulása apropóján leköszönt, a tagság Nagypéter Sándort választotta a DélKerTÉSZ új elnökének. Ledó Ferenc ebben évben átvehette az Év Agrárembere 2018 kitüntető díjat, valamint munkásságáért Magyar ezüst érdemkeresztettel díjazták. Érték és Minőség Nagydíj a Szentesi paprika termékcsaládra Újabb beruházásunk keretén belül hűtőházunk területét bővítettük.
2020
Telephelybővítés és modernizáció
Megvásároltuk a szomszédos, volt Nagybani Piac területét, ezzel jelenlegi 4,5 hektáros telephelyünk 7,6 hektárra növekedett. Ismét tettünk egy lépést a fenntarthatóság felé: felépült 499 kW teljesítményű ún. VISSZ-VATT rendszerű napelemparkunk. Érték és Minőség Nagydíj a Snack paradicsom termékcsaládra
2021
A Szentesi paprika ünnepe: Hungarikum
Megrendeztük X. Magyar Paprika Napját. Érték és Minőség Nagydíj a „Party-mix zöldségválogatás” termékcsaládra A Szentesi paprika elnyerte a legnagyobb elismerést, amit hazai termék kaphat: Hungarikummá nyilvánították
2022
Új logisztikai központ építése.
Megkezdődött eddigi legnagyobb beruházásunk, a komplex logisztikai központ felépítése. Logisztikai, élelmiszerbiztonsági, nyomonkövethetőségi szempontból indokolt a közel 10 ezer négyzetméteres területű új logisztikai beruházás

A termékeink életútja

Elkötelezett közösségünkkel évszázadok óta műveljük hivatásunkat. Hivatásunkat, azaz földjeinket. Arra törekszünk, hogy termékeinkkel értéket teremtsünk. Mert értéket teremteni vagány dolog. Célunk, hogy elődeink hagyományos tudásával és jelenünk technológiai vívmányaival egy fenntartható, zöldebb jövőt alapozzunk meg.
FOLYAMATOS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS, SZAKTANÁCSADÁS, NYOMONKÖVETHETŐSÉG, ÉLELMISZERBIZTONSÁG
01
Termesztési folyamat
02
A zöldségek szedése
03
Áruk beszállítása a Délkertész telepére
04
Az áru minőségi átvétele, osztályonkénti válogatása
05
Késztermékké alakítás, csomagolás
06
A termékek elszállítása a kiskereskedelmi láncok központi raktárába
07
A termék a fogyasztó asztalára kerül

Cégcsoportunk tagjai

DALZA Kft.
Nincs édesebb a hazai dinnyénél…
A DALZA Kft. a DélKerTÉSZ égisze alatt összefogja a térség dinnyetermelőit. Pénzügyi forrásokat biztosítunk és szervezzük az értékesítést, hogy a – GLOBALGAP minősítéssel rendelkező – magyar termelőktől származó mézédes görögdinnye eljusson a hazai és külföldi áruházak polcaira. 
Hortico-Régió 2009 Kft.
Egységben az erő.
A társulás eredeti célja a társcégek termelésének és értékesítésének összehangolása volt. Mára a Hortico-Régió 2009 Kft. a DélKerTÉSZ és a Dombegyházi EURO TÉSZ Kft. szekunder szövetkezetévé nőtte ki magát. Fő tevékenysége az export, mindkét alapító TÉSZ külpiaci értékesítésének zöme a Hortico-Régió 2009 Kft-n keresztül történik. Emellett a minőség folyamatos ellenőrzésével és javításával a Hortico-Régió 2009 Kft. nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az égisze alá tartozó TÉSZ-ek folyamatosan magas minőségű, egészséges, friss zöldségeket és gyümölcsöket juttassanak az asztalainkra. 

Díjak, minősítések

Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy (2004) Tölteni való paprikára
Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy (2004) Tölteni való paprikára
A végjegyet pályázat útján nyerte el a DélKerTÉSZ, amely jól láthatóan jelzi, hogy az adott termék kiváló minőséggel bír, tulajdonságaiban kiemelkedik az áruházak polcain megtalálható áruk tömegéből.
Magyar Termék Nagydíj (2007) Friss fogyasztású étkezési paprikára
Magyar Termék Nagydíj (2007) Friss fogyasztású étkezési paprikára
A cím azon termékek, szolgáltatások és gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának.
Magyar Agrárgazdasági Minőségdíj (2008, megújítva 2018-ban)
Magyar Agrárgazdasági Minőségdíj (2008, megújítva 2018-ban)
A díj célja azon hazai agrárgazdasági szervezetek elismerése, amelyek tevékenységük során elkötelezettek a minőség iránt, fontos számukra a minőségi munkavégzés és az egyenletesen jó minőségű termékek előállítása, illetve a magas nívójú szolgáltatás nyújtása.
Magyar Termék Nagydíj
Magyar Termék Nagydíj
Az étkezési paprika mellett a paradicsom zöldségtermékünk is Magyar Termék Nagydíjban részesült.
OMÉK Kertészeti Díj (2011) Friss fogyasztású étkezési paprikákra
OMÉK Kertészeti Díj (2011) Friss fogyasztású étkezési paprikákra
A 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretein belül hirdették meg a pályázatot különböző kategóriákban a kiállítók között. A Kertészet kategória nyertese lett termékünk.
Élelmiszerbiztonságért Díj (2014)
Élelmiszerbiztonságért Díj (2014)
Az élelmiszeripar területén végzett kiemelkedő elméleti, gyakorlati és tudományos tevékenység elismeréséül részesültünk az Élelmiszerbiztonságért Díjban.
„Szentesi paprika” – oltalom alatt álló földrajzi árujelzés (OFJ) (2014)
„Szentesi paprika” – oltalom alatt álló földrajzi árujelzés (OFJ) (2014)
Az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította a Szentesi paprika termékelnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki.
OMÉK Kertészeti Díj (2017) Szentesi paprikára
OMÉK Kertészeti Díj (2017) Szentesi paprikára
Azon vállalkozásokat díjazták, akik a közelmúltban a legtöbbet tettek a magyar kertészeti termesztési rendszerek eredményességének, szakszerűségének és versenyképességének javításáért.
Érték és Minőség Nagydíj (2019) Szentesi paprika termékcsaládra
Érték és Minőség Nagydíj (2019) Szentesi paprika termékcsaládra
Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázati Rendszer célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő áruk és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon versenyképes, kiemelkedő minőségű, magas hozzáadott szellemi értéket képviselő áruk előállítását, ösztönözze a szolgáltatások fejlesztését.
Érték és Minőség Nagydíj (2020) Snack paradicsom termékcsaládra
Érték és Minőség Nagydíj (2020) Snack paradicsom termékcsaládra
Ezúttal koktél- és cherry paradicsomjaink, és a mézédes baby-szilva paradicsom nyerte el a rangos elismerést.
Érték és Minőség Nagydíj (2021) Party-mix zöldségválogatás termékcsaládra
Érték és Minőség Nagydíj (2021) Party-mix zöldségválogatás termékcsaládra
Három a magyar igazság! A pályázaton a Party-Mix zöldségválogatás termékcsalád Grill csomagja és Piknik uzsonna csomagja nyert díjat.
Cookie / Süti tájékoztató
Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb működésért, amelyekről további információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban talál.
Elfogadom