Egészséges életmód

Egészséges életmód

Paprikák

Nagyon jelentős C-vitamin tartalom, igazi „C-vitaminbomba.”
Magas A-vitamin, kalcium-, foszfor-, kálium- és vastartalom
Tudtad-e? A TV paprikát Európába Kolumbusz Kristóf orvosa, Diego Alvarez Chanca hozta be 1494-ben.
Szent-Györgyi Albert magyar orvos és kutató paprikából vont ki C-vitamint, amelyért 1937-ben Nobel-díjat kapott.
Frissen fogyasztva őrzi meg leginkább vitamintartalmát és jellegzetes zamatát
A szín és a csípősség meghatározza a C-vitamin tartalmat: a piros és a zöld paprikák, és a csípősebb fajták C-vitamin tartalma magasabb
A csípős ízért a kapszaicin felel, amely fájdalomcsillapító hatású. A paprikafajták csípősségét Scoville-skála méri.
A színek árulkodóak lehetnek: a piros paprika színezőanyagai az úgynevezett karotinoidok, de nem szabad megijednünk, ha például lila csíkokat találunk a hegyes erős paprikán. Ez az antocianinok jelenlétéről árulkodik, ami ebben az esetben koncentráltan jelenik meg a zöldségben, és jelentős antioxidáns.

Paradicsomfélék

Magas C-, A-, B- és K-vitamintartalom.
Ásványianyagokban gazdag: karotint, kalciumot, magnéziumot és mangánt tartalmaz.
Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően immunerősítő hatású, segíti az emésztést.
Érdekesség, hogy a többi zöldséggel-gyümölccsel ellentétben, tápértéke főzve magasabb, mint nyersen fogyasztva.
A paradicsom színét a likopin adja, ami egy vörös színű karotin
Tudtad-e? A paradicsom nem csak piros színben pompázhat, fajtájától függően sárga, narancssárga is lehet, de még lila és fekete színű bogyókkal is találkozhatsz!
A paradicsomok cukortartalmát a Brix-fok vagy cukorfok mutatja meg, amely 1-10 skálán értékelhető. A dél-alföldi napfény kedvez a magas cukortartalomnak. Keresd az édességmérték jelölést a csomagolásokon!
Van, aki szerint zöldség, van, aki szerint gyümölcs, de leginkább mindkettő egyszerre.

Kígyóuborka

Magas C-, és A-vitamin tartalom.
Ásványianyagokban gazdag: kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot, vasat, magnéziumot és szilíciumot is tartalmaz.
Kiváló méregtelenítő, vízhajtó hatásának köszönhetően elősegíti a fogyást és az emésztést.
Az uborka külsőleg alkalmazva is gyógyszer. A héja segíti a napégett, sérült bőr regenerálódását, egy-egy szeletet a szemhéjadra helyezve pedig csökken a szem duzzanata és gyulladása.
Vérnyomás-, vércukor- és koleszterincsökkentő hatása van. Fogyasztása ajánlott ízületi panaszok esetén.
Héjában van a vitamin!
Fogyaszd héjastól az uborkát, hiszen a legtöbb C-vitamin a héjában található!
Igazi hűsítő zöldség: víztartalma a 97 százalékot is elérheti, a belsejében mért hőmérséklet pedig akár 6 °C fokkal is hűvösebb lehet, mint a környező levegőé
Tudtad-e? Az uborkáról sokáig tartotta magát az a hiedelem, miszerint mérgező. Egyesek szerint Afrika trópusi területeiről származik, mások szerint viszont Indiából került hozzánk. Ez utóbbi lehet az igaz, mivel bizonyított tény, hogy Délkelet-Ázsiában a Krisztus előtti évekből találtak uborkamagot.

Vitamin lexikon

Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem előanyagok, úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Karotint főképp a növényekben találhatunk, jellemzően az erősen piros, sárga vagy zöld színű zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a paprika vagy a paradicsom. 

A B-vitaminok fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban (B1, B2, B3, B5, B6, B12), hozzájárulnak az idegrendszer (B2, B3, B12) és bőrünk (B2, B3) egészségéhez, valamint segítenek a fáradtság ellen (B2, B3, B5, B6, B12).

Legjobb D-vitamin forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, margarinok. Fontos megemlíten, hogy a bőrben is képződik, ha azt napfény éri. A légköri szennyeződések elnyelik az ultraibolya sugarakat, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben (az angolkór közvetett okozója az iparosodás miatti légszennyezés volt). A szervezetbe kerülő nehézfémek (ólom, kadmium) növelik a D-vitamin szükségletét.

Az agyunk számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak. Az E-vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását, és csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulását. Legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.

Ebben a folyamatban több alvadási faktor keletkezéséhez K-vitaminra van szükség. A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. A K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek, és a máj.

Cookie / Süti tájékoztató
Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb működésért, amelyekről további információkat az Adatkezelési tájékoztatónkban talál.
Elfogadom